Direkte til indholdet
Gå til forsiden

Nyt fra Ribe Stift

 

Nyheder fra Ribe Stift

Prædikener

1. søndag efter trinitatis

”Den, der elsker penge, bliver ikke mæt af penge”,

”Den, der elsker penge, bliver ikke mæt af penge”, skriver Prædikeren.

”Kærlighed til penge”, er roden til alt ondt” skriver apostlen Paulus i sit første brev til Timotheus.

Og Jesus selv advarer i evangeliet i dag mod griskhed og fortæller lignelsen om den rige mand, som planlægger, råder og regerer, men som dør den følgende nat. Ham kalder Jesus for en tåbe. Han har kun haft øje for at skrabe til sig, søgt egen rigdom og lagt planer for fremtiden, som om der ingen grænser var for hans eget liv.

¤

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller udgav for seks år siden en bog om det han kalder for de fire isbjerge i vores tid, dvs. de store, meget store udfordringer, vi står i og står overfor.

Det handler for ham om emigration, økonomi, klimaforandringer og så demokratiet, som han også så i 2018 stå i fare.  

Herunder redegjorde Per Stig Møller så også for det forhold, at en stadig større del af jordens rigdom er på forholdsvis få hænder.  Og at lønninger for visse topledere er blevet så store, at det er helt uanstændigt. Lønninger, som uagtet ansvar og risikovillighed som leder ingen er det værd.

Per Stig Møller opfordrede i 2018 til en besindelse; han skrev: ”Det burde efterhånden stå klart, at erhvervslivets top må se vreden mod og utilfredsheden med dens grådighed og begær i øjnene og skifte kurs”.

Uligheden i verden er stor, og også i vores eget samfund. I Danmark har uligheden ikke været større, lød det i en undersøgelse, sidste år gennem de sidste 35 år.

Hvilken ideologi, man så end hælder til, og hvad man end tyer til af økonomiske modeller, om man er rød, blå eller grøn, så advarer de bibelske læsninger i dag og Jesu ord om at være  mod griske, egensindige og kun have øje for egen vinding.

Det skal vi ikke. Du bliver ikke mæt af penge og penge, er nok nødvendige og gode at have, men de bærer også ondskab med sig, giver anledning til strid og øger begæret i os efter stadigt mere.

De bibelske skrifter tydeliggør, hvad penge kan gøre ved os, at grådigheden kan æde os op og gøre, at vi glemmer, hvad vi er sat i verden for, nemlig at elske og værne om vores næste.

Gud, du som er i himlen og på jorden,

Du giver større rigdom og glæde i hjertet

End den, vi får ved at puge penge sammen.

Vi beder dig:

Gør det tydeligt og klart,

At den, de elsker penge,

Aldrig bliver mæt af dem,

Og at det som gør livet rigt

Og fylder vores liv med fryd,

Er din kærlighed og nåde

Amen.

 
Grene Provsti, Kirkegade 22, 7200 Grindsted, Tlf. 21 18 49 31, Email: grene.provsti(a)km.dk
CVR nr.: 21250406 - EAN nr.: 5798000856639