Direkte til indholdet
Gå til forsiden

Nyt fra Ribe Stift

 

Nyheder fra Ribe Stift

Øvrige nyheder

Fire gode råd til at spare på energiregningen i kirkerne

De himmelhøje el- og varmeregninger hænger som en truende sky over os alle – også kirkerne. Folkekirkens Grønne Omstilling har bedt varme-, energi- og klimakonsulent Poul Klenz Larsen give sine fire bedste råd til at spare på energien i kirkens bygninger.

Billede af radiator

Kolde, mørke og dyre vintermåneder ligger forude, og findes der et emne, vi for alvor kan varme os på, er det energipriser og -forbrug. Kirkeministeriet udsendte den 9. september en instruks til alle stiftsadministrationer om at spare på energien og en anbefaling til alle sogne om at gøre det samme. Det handler om at skrue ned for forbruget og op for den sunde fornuft og de gode alternativer. Læs med herunder, hvor varme-, energi- og klimakonsulent i folkekirken Poul Klenz Larsen giver gode råd til at spare på strømmen og varmeregningen i sognet.

1. Tilpas opvarmningspraksis efter brugsmønsteret

Mange kirker benyttes kun nogle få gange om måneden. Her bør kun opvarmes kortvarigt til brugstemperatur på 18-20 ℃. I de mellemliggende perioder slukkes for varmen. Det kan dog være nødvendigt at holde frostfrit, dvs. 5 ℃. I bykirker bør der ligeledes kun opvarmes til brugstemperatur i de tidsrum, kirken benyttes. Udenfor brugsperioderne sænkes temperaturen nogle grader. 

2. Erstat grundvarme med affugtning

I mange kirker holdes en fast lav temperatur hele vinteren for at modvirke for høj relativ luftfugtighed. Men det er bedre og billigere at regulere luftfugtigheden med en mekanisk affugter. Den kan også være gavnlig i fugtige perioder om sommeren og efteråret, hvor udluftning ikke hjælper. I kirker med kalkmalerier kan affugtning medføre skader, så spørg altid Nationalmuseet eller varmekonsulenten først.

3. Sluk udvendig belysning af kirken

Det er mange steder en fast tradition at belyse kirken udefra om vinteren eller måske kun i december. Måske kan man nøjes med færre timers drift eller kun tænde på enkelte dage i ugen. Hvis der benyttes lavenergi-lyskilder sparer det måske ikke så meget strøm, men det har en stor symbolværdi i lokalsamfundet.

4. Tjek timeforbruget på el-måleren

Alle elmålere har trådløs timeaflæsning af forbruget. Forsyningsselskabet giver adgang til data via hjemmesiden eller på en app. Følg med i forbruget og vær især opmærksom på små, men konstante forbrug. Måske skyldes det en skjult varmeovn, som kører i døgndrift hele året. 

 

Kilde: Folkekirkens varme-, energi-og klimakonsulent Poul Klenz Larsen

 
Grene Provsti, Kirkegade 22, 7200 Grindsted, Tlf. 21 18 49 31, Email: grene.provsti(a)km.dk